loading

Защо е необходимо да сменям антифриза на моя автомобил?

 

Въпрос: Препоръчвате периодична смяна на антифриза. На моя автомобил обаче той изглежда бистър и според мен е в добро състояние. Необходимо ли е да го сменя?


Отговор: Видът на антифриза влияе слабо върху състоянието му и не е определящ за необходимостта той да бъде сменен. Смяната му е част от плана за сервизно обслужване на Вашия автомобил. Препоръчваният интервал за смяна при Опел и Шевролет е 2 години за автомобили заредени с обикновен антифриз (син на цвят) и 5 години за автомобили заредени с long life антифриз (червен на цвят). Тази процедура от сервизното обслужване поддържа ефективността и надеждността на охладителната система на Вашия автомобил.

Охладителната система е изградена от множество елементи, произведени от различни материали (алуминий, месинг, чугун, гума, пластмаса). Важно е антифриза, използван в охладителната система, да бъде съвместим с всички тези материали. Поради тази причина Ви препоръчваме винаги да използвате оригинален антифриз.

 

Освен че служи за отвеждане на топлината от двигателя и предотвратява замръзването на охладителната течност, антифризът има и друга важна функция. В него има специални добавки, които предпазват от корозия всички метални части на охладителната система. С течение на времето действието на тези добавки отслабва и започва отлагане на корозия. Това води до запушвания в системата, които влошават ефективността й. Ако не бъдат взети мерки навреме, може да се стигне и до прегряване на двигателя.

 

Препоръчваме Ви винаги да спазвате препоръчания интервал за смяна на антифриз. Така предпазвате двигателя от прегряване в горещите летни дни и от замръзване в студената зима.Посети търговско-сервизните центрове на Булвария в София и Варна и научи повече, как да се грижиш добре за своя автомобил.

 

Екипът на Булвария ви очаква!

НАЧАЛО